Kuchnia Eli: Pierożki pieczone po mazursku (wspaniała receptura STEP BY STEP)

Pyszny przepis do przetesowania - polecamy!

Składniki na ciasto: 500 g mąki, 150 g masła, 1 jajko, 1 żółtko, 1 szklanka gęstej śmietany, 1 szczypta soli

Składniki na farsz: 400 g surowej białej kiełbasy, 200 g pieczarek, 1 cebula, 1 białko, pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania ciasta: Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać  sól, śmietanę, jajko, żółtko i zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 2 godziny.

Sposób przygotowania farszu: Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle (nie rumienić), dodać pieczarki starte na tarce o małych oczkach i dusić do odparowania wody. Z białej kiełbasy zdjąć osłonkę, zmieszać z białkiem, cebulą i pieczarkami, doprawić do smaku pieprzem.

Sposób przygotowania pierożków: Ciasto rozwałkować, za pomocą szklanki wyciąć krążki, nakładać farsz, lepić pierogi. Każdy namoczyć w białku i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez 30-40 minut.

Podawać na gorąco np. z barszczem czerwonym.

Smacznego!

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).

Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Strony

Komentarze (10)
ocena
5/5
Anonim
(Ocena: 5)
2015-02-03 15:45:19

re: Kuchnia Eli: Pierożki pieczone po mazursku (wspaniała receptura STEP BY STEP)

świetny przepis! ta surowa biała kiełbasa, to kapitalnie smaczny pomysł, ciasto też super!

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-21 18:28:39

z białą kiełbasą!? toż to profanacja dla pierogów

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-20 15:30:26

witam serdecznie, czym zastapic smietane?? moze byc bita smietana?? bo mam pelno

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-19 22:06:37

Wszystko mniam, ale ja bym wymieniła biała kiełbasę na mięsko mielone z przyprawami, bo kiełbasy nie lubię. Chyba zrobię w tygodniu :).

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-19 20:11:52

Wyglądają całkiem ciekawie

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-19 17:41:39

white-tablecloth. blogspot. com

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-19 11:48:12

To już się nie da napisać po polsku ?

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-19 09:51:19

Raz jadłam upieczonego pieroga - w Trokach, na Litwie. Był całkiem smaczny, z jagnięciną ale potem moja koleżanka jedząca to samo obok powiedziała, że przypomina jej to ciastka pieczone w filmie "Sweeney Tood". Nie mogłam dokończyć.

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-19 09:34:42

Przepięknie wyglądają!:)

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-19 00:52:08

MNIAAAAAAM! uwielbiam pierożki, a te muszą być poezją :D

  • Strona 1 z 1