Pełnoziarnista pizza ze szpinakiem: Włoski smak, tajna receptura Kasi (Pyyyychota!)

Oryginalny przepis dla miłośników pizzy!

Składniki na pizzę: 300 g mąki, 80 g otrębów, 1/3 kostki drożdży, szklanka ciepłej wody, cukier, sól, 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju), 3 duże kawałki mrożonego szpinaku, 2 cebule, gałka muszkatołowa, 1,5 łyżki twarożku (rzadki, o konsystencji gęstego jogurtu, np. president, albo zwykły jogurt naturalny)sól, pieprz, oliwa

Składniki na sok pomidorowy: pomidory z puszki (zmiksowane) LUB  w wersji letniej zmiksowane świeże pomidory

+ cukier, sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, ser mozzarella

Sposób przygotowania: Wymieszać w misce otręby, mąkę, sól, cukier, 3 łyżki oliwy i rozpuszczone drożdże. Mieszać ciasto łyżką (zagniatanie rękoma jest zbędne), w razie potrzeby dolać wody lub dosypać mąki, by konsystencja była sprężysta, ale po zgarnięciu lekko i powoli rozlewająca się. Zostawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut.

W tym czasie można przygotować szpinak i sos: Zeszklić cebulę, doprawić solą i pieprzem, dodać lekko rozmrożony szpinak i dusić do jego zmięknięcia. Dodać świeżą gałkę muszkatołową, twarożek, sól, pieprz. Doprawić pomidory solą, cukrem, pieprzem, papryką i bazylią.

Po wyrośnięciu ciasta rozciągnąć je na blaszce z papierem do pieczenia (będzie lekko kleić się do rąk, ale wystarczy rozciągnąć je zwilżonymi dłońmi). Posmarować oliwą, doprawionymi pomidorami, położyć szpinak (grudki w niewielkich odstępach, by ciasto wyrosło), posypać serem i bazylią. Piec w 220 stopniach przez 20 minut.

Smacznego!

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).

Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Strony

Komentarze (34)
ocena
5/5
Telimena
(Ocena: 5)
2017-05-03 16:37:53

Super przepis i pysznie wygląda. Niestety ja nie mam ręki do pizz domowych, zwykle zamawiam z mojej ulubionej pizzerii Party Pizza i wtedy wiem na 100, że się najem :)

Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-08 02:39:08

OLl87R brouxqytlbjk

Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-06 21:29:22

P2w6BP lucwmcwsbvre

Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-06 03:26:40

mf3wi:Rewelacyjna pomoc, dla każdego kto chce lub chciałby w przyszłości pnlresjofaonie zająć się prowadzeniem strony www lub bloga. Jeszcze raz gratulacje. Pozdrawiam serdecznie I.S

Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-08 07:55:42

chce wysłac do redakcji nswój przepis ale dy wpisuje adres maila: redakcja(at)papilot.pl wyskakuje mi komunikat :"nie rozpoznano adresu wpisz poprawnie e-mail" POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!

Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-06 19:05:36

at=@ idiotko

Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-18 21:34:15

Kiepsko z wyobrażnią u niektórych! KUCHNIA TO TAKIE MIEJSCE GDZIE SIĘ NIE POPEŁNIA PLAGIATÓW!

Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-23 00:32:12

bardzo polecam sos na pizzę (i nie tylko,bo do makaronu też jest pyszny) zrobiony nieco inaczej niż w przepisie. mianowicie: w rondlu dusimy cebulę, pod koniec dodajemy 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dwie puszki pomidorów razem z zalewą i gotujemy to pod przykryciem ok. 15-20 minut aż do rozpadnięcia się pomidorów. następnie doprawiamy bazylią, oregano, słodką papryką, solą oraz cukrem (ok. 0,5 łyżeczki - ważne! dzięki temu sos nie jest kwaskowaty), zwiększamy ogień i odparowujemy maksymalnie wodę, tak aby sos był gęsty. przecieramy to wszystko przez drobne sito, studzimy i smarujemy pizzę PRAWDZIWYM pomidorowym sosem, a nie zmiksowanymi pomidorami ;).

Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-22 23:54:26

taaaa, receptura rzeczywiście jest tajna.

Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-22 22:08:59

wpadlam na pomysl zeby upiec pizze na mace razowej, tylko zastanawiam sie czy wtedy ciasto urosnie, probowal ktos?:)

Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-22 23:40:13

wyrosnie bez problemu ja na 2 szklanki maki daje 1/3 opakowania drozdzy, rozpuszczam je w 1/2 szklanki wody na w pol wymieszanej z mlekiem. Troche galki muszkatolowej i gitara;)

Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-24 10:34:02

dlatego, debilko, ze maka razowa bywa " za ciezka" i czasem ciasto drozdzowe na niej nie rosnie!

Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-29 00:34:11

jak mozna zadawac tak glupie pytanie...?

Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-22 17:51:46

wygląda okropnie, przyznam, że moja nie tylko i smacznie smakuje, ale i wygląda niesamowicie. Musimy pamiętać, że jemy także "oczami" i jedzenie musi przynajmniej "trochę" estetycznie wyglądać.

Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-22 20:09:21

Wydaje mi się, że to kwestia zdjęcia i że w rzeczywistości lepiej się prezentuje.