Kultowe francuskie dania, które możesz przygotować w swojej kuchni. Zachwyt gości - bezcenny!

Chciałabyś spróbować, jak smakują? Wysiłek jest warty zachodu.

Ile zakątków świata, tyle rodzajów kuchni i każda ma swoich fanów. Za najbardziej lubiane uchodzą włoska, azjatycka, meksykańska, grecka, angielska i francuska. Tym razem skupimy się na tej ostatniej.

Czy jesteś jedną z osób, która myśli, że kuchnia francuska opiera się przede wszystkim na serach, ślimakach, czerwonym winie i słodkich croissantach? Tak naprawdę jest o wiele bardziej różnorodna. Można przede wszystkim wyróżnić kuchnię wysoką, na którą składają się wyszukane, drogie dania przyrządzane przez wybitnych kucharzy oraz kuchnię niską. Ona z kolei jest nam bardziej bliska. Opiera się na lekkostrawnych potrawach – obecnie będących na topie.

Francuzi spożywają trzy główne posiłki dziennie. Petit déjeuner to śniadanie. Zazwyczaj składa się z croissantów z dżemem i kawy albo czekolady. Déjeuner, czyli obiad, zaczyna się od przystawek, a kończy serami, deserem i kawą. I na koniec kolacja – dîner. W Francji kolację jada się późno, ale opiera się ona na ciepłych daniach.

Nie trzeba jednak wyjeżdżać do Francji ani odwiedzać drogich, francuskich restauracji, aby zakosztować francuskiej kuchni. Te dania możesz przygotować w domu sama.

Zobacz także: Walentynkowy NAKED CAKE w 15 minut

Strony

Komentarze (1)
ocena
5/5
Gabi
(Ocena: 5)
2018-01-30 10:26:50

Kuchnia francuska wydaje się interesująca, ale wolę gotować dania, w których dodaje się więcej przypraw, bo moim zdaniem to one nadają smak, swoje dania przyprawiam ekologiczną mieszanką siostry Irminy - kurkuma, słodka papryka i imbir, to obowiązkowe pozycje w mojej kuchni, kupuję ją na stronie nowoczesnezioła.

  • Strona 1 z 1