Truskawowe miniserniczki Agaty - bardzo LIGHT, jakie EFEKTOWNE (i urocze!)

Wspaniały pomysł na wiosenny deser.

Banalny przepis na niebanalne, lekkie mini serniczki.

Składniki: 270 g serka homogenizowanego (ja użyłam dietetycznego 0% tłuszczu i bez dodatku cukru), 2 galaretki, np. o smaku truskawkowym, truskawki (opcjonalnie)

Jak przygotować? Jedno opakowanie galaretki rozpuścić w 350ml wody, ostudzić. Dodać serek homogenizowany i dokładnie wymieszać. Przelać do naczyń (np. filiżanki), włożyć do lodówki i czekać aż stężeją. W tym czasie przygotować drugą galaretkę, również rozpuszczoną w mniejszej ilości wody, niż podaje producent. Na stężonej masie serowo-galaretkowej ułożyć plasterki truskawek, po czym wszystko zalać ostudzoną galaretką. Trzymać w lodówce do czasu całkowitego stężenia galaretki.

Smacznego!

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).

Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Strony

Komentarze (35)
ocena
5/5
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-20 01:16:26

szczerze mówiąc, już nawet o tym zapomniałam.. jak narazie ani śladu po nagrodzie

Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-18 21:43:16

Pytanie do autorki :czy dostała obiecaną nagrodę?

Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-14 06:39:52

ale żeby zalać galaretka to czy tamtą stężoną trzeba wyjąć z miseczki czy po prostu wylać?

Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-14 12:17:43

Wlewasz galaretkę na stężoną masę jeszcze w naczyniu :)

Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-03 20:21:03

Na ile porcji /takich serniczków/ wystarczą te składniki ? ;>

Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-04 11:44:18

6 :)

Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-02 19:42:34

Super! Zainspirowałaś mnie i od trzech dni robię codziennie, znika w oka mgnieniu ;-) Tylko że ja za pierwszym razem miałam w domu galaretki cytrynową i agrestową więc serek wymieszałam z cytrynową, położyłam kiwi i mandarynki i zalałam agrestową, a do tego podalam bitą śmietanę;-) Można łączyć dowolne smaki z dowolnymi owocami, zawsze coś fajnego wyjdzie:)

Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-03 13:06:01

dokładnie :) cieszę się bardzo w takim razie :)

Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-01 12:22:58

włóż miseczke (w ktorej jest jeszcze deser;)) do pojemnika gorącą wodą i potrzymaj ok 5 sek. wtedy po odwróceniu miseczki deser sam wypadnie bez zadnego naruszenia konstrukcji

Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-01 15:23:30

Galaretka niestety nie odejdzie. Dlatego trzeba zrobić to za pomocą noża, ale tylko galaretkę, serek odejdzie sam :) Agata

Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-01 11:40:06

macie może jakiś patent jak wyjąć deser z miseczek aby nie naruszyć "konstrukcji"? ;)

Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-01 15:21:29

Serek odchodzi sam, wystarczy delikatnie za pomocą noża odłączyć samą galaretkę od naczynia i ewentualnie potrząsnąć :) Agata

Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-30 11:44:47

shinybox.pl/?ref=8212132 DARMOWE kosmetyki znanych zagranicznych marek. ZA DARMO po zalogowaniu! wystarczy 30 sekund

Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-29 20:34:18

Tutaj wpisz treść komentarza do Truskawowe miniserniczki Agaty - bardzo LIGHT, jakie EFEKTOWNE (i urocze!)...

Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-29 18:48:08

super :) łatwe szybkie i pewnie pyszne, na pewno spróbuję : )