Wasza Kuchnia: Przepyszne gofry Diany (W roli dodatków bita śmietana & gorzka czekolada)

Ten deser kapitalnie wygląda i rewelacyjnie smakuje!

Składniki na ciasto (15 sztuk): 300 g mąki pszennej, 4 żółtka, 1/3 szklanki cukru, pół opakowania cukru pudru, 40 g drożdży, 3/4 szklanki ciepłego mleka, łyżka spirytusu lub wódki

Składniki na polewę: pół tabliczki gorzkiej czekolady, 4 łyżki mleka, posiekane orzechy

Składniki na nadzienie: 200-250 ml śmietanki 30 %, opakowanie śmietanfixu, łyżeczka cukru waniliowego

Najpierw przygotowujemy pączki: W miseczce rozcieramy drożdże z łyżką mąki, łyżką cukru i odrobiną mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przesiewamy mąkę, żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem oraz cukrem waniliowym (robimy to dosyć długo, aby powstała puszysta jasna masa). Wlewamy utarte żółtka do mąki i dodajemy też podrośnięte drożdże. Stopniowo dolewamy mleko i wyrabiamy ciasto rękami, jeśli wychodzi rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Gdy ciasto odchodzi od miski dodajemy rozpuszczone masło ( nie gorące) i wódkę. Wyrabiamy jeszcze chwilę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie wyrabiamy małe pączki, układamy je na posypanym mąką blacie i zostawiamy na jakieś 15 minut do podrośnięcia. Smażymy pączki na rozgrzanym smalcu uważając, by nie był za gorący (inaczej pączki się spalą!). Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.

Gdy pączki wystygną przygotowujemy polewę: Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Przekrajamy pączki i smarujemy górną część polewą. Posypujemy orzeszkami i zostawiamy do zastygnięcia polewy.

Przygotowujemy nadzienie: Śmietankę ubijamy, dodając do niej łyżeczkę cukru waniliowego i opakowanie śmietanfixu. Nakładamy na dolną część pączków i przykrywamy częścią z polewą.

Smacznego!

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).

Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Strony

Komentarze (70)
ocena
5/5
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-19 15:34:50

Czemu w tytule jest napisane, żę to przepis na GOFRY?

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-02 15:58:53

Aż ślinka leci na taki słodki widok

Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-24 22:43:32

Pół opakowania cukru pudru? Więc jeśli kupię poł kilo to mam wrzucić 25 dag a jeśłi kupie kilowe opakowanie to mam dać pół kilo do pączków? Dramatycznie wyglądają spalono białe. Czy autorka tychże oto pączków wie co to jest szpryca cukiernicza ?

Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-25 16:48:37

pół opakowania cukru waniliowego, błąd w przepisie...

Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-25 19:45:31

nie dosc ze nie potrafisz zrobic paczkow to do tego nawet nie potrafisz dobrze przepisu podac.. haha

Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-24 09:56:38

po pierwsze to są pączki.. n a dodatek spalone hahahaha, kucharka od 7 boleści

Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-23 21:30:16

okropne !

Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-23 20:12:31

mmm super :) na pewno je zrobię :)

Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-23 17:32:03

czyżby szklaneczka ze Starbucksa??

Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-23 18:24:39

szklanka ze starbucksa sie podniecasz? lmao !

Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-23 17:16:44

te pączki nie są przypalone, ja też takie robie i są pyszne, może ze sklepu są jakieś inaczej smażone żeby nie były czarne, ale domowe pączki tak wyglądają, a przy okazji, tak na śląsku robi się takie pączki, w zagłębiu nie

Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-23 17:18:54

ja jak robie pączki to nigdy nie mam tak spalonych !

Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-23 14:41:25

jakby któraś z was była kiedyś na śląsku wiedziałaby, że w tamtejszych cukierniach pełno jest takich pączków z czekolada i bita śmietaną..nie wiem co w tym wydziwianego, moze autorka akurat pochodzi z tamtych stron i dla niej takie połączenie jest normalne. pewnie jakby wiekszosc z was spróbowała takich pączków to by wam posmakowały...

Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-23 16:01:14

bzdura... mieszkam na sląsku i takich paskudnych pączków w zyciu nie widziałam

Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-23 13:59:04

Sie czepiacie, ze przypalone. Po prostu sa dosyc ciemne. Wy zasze jadacie biale paczki? Tutaj to jest rola kilku sekund w jedna lub drugą strone. W sklepach sa rowniez paczki o takim kolorze, wiec jesli piekarnia nie uznaje takich za spalone to tym bardziej ja nie bede. :)

Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-23 15:59:57

nigdy w zadnej piekarni/cukierni nie widzialam tak czarnych, przypalonych pączków i naładowanych smietaną, czekoladą i orzechami...