Wasza Kuchnia: Zawijaski z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Ewa zdradza swój ulubiony przepis na błyskawiczną przekąskę.

Witam,

Przesyłam przepis na błyskawiczną przekąskę - zawijaski z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem.

Składniki: rolka ciasta francuskiego, 0,5 kg pieczarek, 0,3 kg  ostrego żółtego sera, ketchup, oregano, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Czyścimy pieczarki i kroimy w kostkę. Następnie smażymy, doprawiając solą i pieprzem.  Jak ktoś lubi, można smażyć z cebulką.

2. Na rozłożone ciasto francuskie kładziemy żółty ser i ostudzone pieczarki.

3. Całość polewamy ketchupem, posypujemy oregano.

4. Zwijamy ciasto jak roladę, a końce zwilżamy zimną wodą, aby dokładnie się skleiło.

5. Roladę kroimy w plastry o grubości 2cm i układamy na papierze do pieczenia (najczęściej jest dołączony do ciasta). Zawijaski  nie powinny się stykać, bo w trakcie pieczenia rosną.

6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C  z termoobiegiem lub 220 bez termoobiegu.

7. Zawijaski pieczemy aż ładnie się zrumienią, około 8 minut.

8. Gotowe danie wykładamy na półmisek.

Smacznego!

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).

Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Strony

Komentarze (25)
ocena
5/5
guga
(Ocena: 5)
2013-08-06 21:36:49

re: Wasza Kuchnia: Zawijaski z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Dziś zrobiłam. Moim zdaniem za dużo pieczarek.

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-05 17:36:27

ten przepis jest na odwrocie c iasta francuskiego w biedronce. wymysl cos swojego

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-05 17:38:33

hahaha

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-05 17:10:05

Prosze mi powiedziec jaki konkretnie gatunek sera tu dac? Nie wiem jakie sery są ostre a chętnie wyprobowalabym przepis. Z gory bardzo dziekuje :)

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-05 17:39:48

:) Ostatnio użyłam sera morskiego, można tez zamiast pieczarek połozyć plastry szynki i koniecznie dobrze doprawić aby zawijaski nie wyszły mdłe. Dziękuję za wszystkie komentarze :D

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-05 16:24:27

pychotka:) - do kupienia w tesco za 1.99zł :)

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-05 13:07:34

Fajne;) dzis wypróbujemy;) ;D

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-05 10:56:29

Nic nowego,mój tata robi takie praktycznie co tydzień tylko w formie rożków i posypuje kminkiem,są pyszne zwłaszcza z barszczem czerwonym.;)

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-05 11:51:26

bo to proste i pewnie wiekszosc juz robila

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-05 12:29:36

to sie nazywa uszka dziecko. i pewnie nie robi tylko z biedronki przeterminowane i udaje, ze sam zrobil. hahaha

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-05 12:56:34

uszka? hahaha co za idiotka.

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-05 13:17:24

hahah ale porabany bachor z ciebie. idz ogladac kreskowki. bo i tak nikt cie nie kocha nawet w nocy hahaha

dupoddddodajka
(Ocena: 5)
2013-05-22 16:17:30

Przetrzymuje uszka w pochwie i nie zawaham się ich użyć dupodajka@o2.pl ( dziwna małpa)

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-05 10:26:59

zrobiłam się głodna :)

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-05 10:08:20

bardzo pomysłowe;) ja bym jeszcze od siebie dodała mięso np mielone także upieczone i drobno posiekane;) jakbym ta przekąskę robiła

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-05 09:21:56

wreszcie skrupulatnie napisany przepis;)

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-05 09:20:15

może byc dobre